Smart home: elemente de control inteligente care îți automatizează casa

Oare câți dintre noi se gândesc la casa în care locuiesc, ca la un prieten bun? Un prieten care îți reamintește că ai uitat lumina aprinsă când ai plecat la job, care pornește cuptorul pentru a încălzi cina sau care te anunță că în frigider nu mai ai lapte. Casa inteligentă are funcții automatizate care să îți facă viața mai confortabilă, mai ușoară și care te pot ajuta să economisești bani, dar mai ales TIMP. 

Smart home, adică în traducere exactă „casă inteligentă”, înseamnă o locuință conectată la internet și automatizată cu ajutorul senzorilor și sistemelor electronice, astfel încât să poți controla de la distanță, diferite device-uri conectate la internet și alimentate electric. Dar, smart home poate însemna mai multe lucruri diferite. Conceptul evoluează pe măsură ce automatizarea casei reunește o gamă din ce în ce mai mare de produse.

De-a lungul ultimilor ani, au existat destul de multe caracteristici legate de smart home în jurul a tot felul de produse considerate ca fiind inteligente. Boxele inteligente, pentru a numi cea mai populară categorie, au deschis calea către un nivel mai mare de acceptare a conceptului de automatizare a casei.

Smart home, automatizarea locuinței prin integrarea IoT

Cu siguranță majoritatea dintre noi se gândesc la conceptul de casă inteligentă ca fiind un domeniul al viitorului, însă primul proiect de casă inteligentă se pare că ar fi aparținut unui arhitect francez în anii 1920. Dezvoltarea tehnologică din anii 1970 a deschis însă drumul către automatizarea locuinței când s-au dezvoltat sisteme de economisire a energiei electrice. 

De asemenea, după 1980 când calculatoarele au început să se dezvolte la scară largă, au început să apară primele clădiri în care existau obiecte controlabile de la distanță. Conceptul de smart home include, de la banalele sisteme de securitate și interfoane video până la sisteme de securitate cu senzori de mișcare, sisteme de detectare a incendiilor sau inundațiilor, sisteme de închidere electronică, de control al iluminatului sau reglarea temperaturii din întreaga casă, toate aceste sisteme integrate și gestionate printr-un singur dispozitiv central local sau printr-un smartphone. 

Prin automatizarea casei, o parte esențială a unei locuințe inteligente, poți monitoriza și controla componentele din interiorul casei și din apropierea ei, unde tehnologiile inteligente electrice, mecanice și de alte operații tehnologice (OT) se reunesc. Smart home este un termen general pentru automatizarea, digitalizarea și interconectarea mai multor zone din locuință: iluminat, controlul temperaturii și al ventilației, securitatea și monitorizarea casei, și lista continuă. Componentele de bază (senzori – receptori) comunică între ele printr-o rețea wi-fi pentru ca proprietarul casei să aibă confortul dorit. Panoul de comandă al unității centrale îți permite să ai acces la toate funcțiile dintr-un singur loc, administrare pe care o poți face cu ajutorul unei aplicații de pe smartphone sau de pe o interfață de administrare web. 

Elemente de control inteligente pentru smart home

Controlul luminilor din casă

Sistemul de iluminat inteligent îți oferă posibilitatea de a avea control de la distanță, când ești plecat la job sau în vacanță. Acesta se bazează pe folosirea senzorilor care detectează nivelul de lumină din fiecare încăpere și adaptează becurile inteligente în funcție de anotimp, de ora din zi sau din noapte, se vor aprinde luminile automat în living atunci când detectează mișcare, dar se vor stinge în dormitor, de exemplu. Un astfel de sistem de iluminat inteligent îți garantează un consum de energie electrică eficient.

Sistem de securizare a locuinței

Un sistem inteligent de securitate și siguranță a casei poate fi implementat în funcție de mai multe aspecte: sistem electronic de închidere a casei, camere de supraveghere cu senzori de mișcare care pot fi accesate în timp real de la distanță, detectoare de fum sau apă etc. De exemplu, pentru a restricționa accesul persoanelor neutorizate, intrarea în casă se poate face doar prin identificare biometrică sau prin amprentă.

Sistem de control al temperaturii

Implementarea unui sistem de reglare a căldurii sau a ventilației, cu ajutorul unor termostate inteligente, scade costul facturilor lunare cu până la 30%, spun specialiștii. Folosirea smart a capacității de încălzire a casei va asigura temperatura propice fiecărei camere, de exemplu, nu e nevoie să încălzești casa atunci când ești plecat în vacanță, mai ales pe o perioadă mai mare de timp. De asemenea, încălzirea personalizată a fiecărei camere sau răcirea acesteia pe timpul verii se poate face dintr-o simplă atingere pe smartphone, tabletă, laptop sau chiar ceas.

Electrocasnice inteligente

Să te trezești dimineața și cafeaua să fie gata făcută, să ai casa complet aspirată când te întorci de la job sau programul de spălare și uscare al mașinii de spălat rufe inteligente să se termine exact când ai ajuns acasă de la cumpărături, iar tot ce ai de făcut este doar să le bagi în dulap. Există o mulțime de electrocasnice inteligente care îți pot face viața mai ușoară.

Avantajele unei case inteligente: confort, economie de timp, protejarea mediului înconjurător

Unul dintre cele mai cunoscute avantaje ale automatizării casei este oferirea confortului și relaxării proprietarilor de case, permițându-le să își monitorizeze locuințele de la distanță, evitând pericolele, cum ar fi un aparat de cafea uitat pornit sau o ușă deschisă. O casă smart poate fi adaptată proprietarului în funcție de nevoile și preferințele individuale, de exemplu pentru o persoană vârstnică accentul poate fi pus pe electrocasnice inteligente și siguranța în utilizare pe care acestea o oferă, în timp ce un tânăr poate va prefera mai degrabă deschiderea automată a garajului, aprinderea șemineului de la distanță și un sistem home cinema cu funcții smart.  

Același lucru este valabil și pentru grădină. Cu un sistem inteligent de irigare, gazonul va fi udat doar atunci când este nevoie și cu cantitatea exactă de apă necesară. Odată cu automatizarea casei, energia, apa și alte resurse sunt utilizate mult mai eficient, ceea ce contribuie atât la economisirea resurselor naturale, cât și a banilor proprietarilor.

Un dezavantaj al caselor inteligente este complexitatea utilizării acestor sisteme, unii oameni au dificultăți în folosirea tehnologiei. Producătorii de gadegturi pentru smart home își concentrează munca inclusiv pe reducerea complexității și îmbunătățirea experienței utilizatorului pentru a o face plăcută și accesibilă pentru toate categoriile de vârste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *