Trebuie sa recunosti ca alergatul pe nisip suna romantic, valurile marii, nisipul auriu, sunetul pasarelor etc. Pare decupat dintr-un cadru de film, dar inainte de o rupe la fuga trebuie sa aveti in vedere cateva sfaturi (sa nu ziceti ca nu v-am spus).
Ineficienta lucreaza in favoarea ta!
Cercetatorii (englezi, ca doar nu mai stim si altii) au demonstat ca trebuie sa depui de 1,6 ori mai mult efort atunci cand alegi pe nisip in comparatie cu alergatul pe teren dur. Dar consumul de energie mai crescut nu e neaparat un lucru rau. Esti in vacanta, ai voie sa fii ineficient/a, daca esti incepator/incepatoare (in ale alergatului) iti poti propune o distanta mai scurta iar daca esti un alergator/alergatoare pasionat, poti sa iti propui o sesiune de alergat mai intensa.
Alegatul pe nisip este recomandat mai ales celor care se antreneaza pentru maratoane sau alte competitii fiind o versiune a unui antrenament la mare altitudine.
Alergatul pe nisip are multiple beneficii in comparatie cu alergatul pe asfalt
Privelistea e fabuloasa. Adica, pe bune, ce poate fi mai frumos, sunetul valurilor, pasarilor, mirosul marii (cadrul ala de film romantic pe care l-am amintit la inceputul articolului).
Da, descriem niste clisee umblatoare, dar ce sa facem, suntem si noi oamenii si suntem atinsi de placeri mici si nu vrem sa ne cerem scuze pentru ele.
Daca pierderea kilogramelor in plus e un scop, alergatul pe nisip necesita mai mult efort si implicit consumi mai multe calorii (asta daca nu te recompensezi cu o inghetata la finalul sesiunii de alergat sau un cocktail seara).
Alergatul pe nisip este mult mai sanatos pentru picioare si pentru incheieturi. Asta in cazul alergatului in picoarele goale. Daca alegi sa alergi cu pantofi de sport nu uita sa porti sosete pentru a preveni ca nisipul sa iti intre in pantofi si sa iti roada pielea.
Plajele de nisip sunt diferite.
Alegatul pe nisip alaturi de valurile care se sparg de tarm e diferit de alergatul pe nisip uscat.
Modul in care nisipul iti influetenteaza alegatul poate fi folosit in personalizarea sesiunii de alergat, uneori pe nisip umed, uneori pe nisip mai uscat.
Da, asta e un sfat pe care nu cred ca il veti folositi, ca eu stiu clar ca alergatul pe plaja se face in functie de ce tipi/tipe misto sunt in jur. Alergi, mai tragi o privire, alergi mai departe, te mai opresti sa iti tragi sufletul.
Alergatul in apa adauga alt nivel de rezistenta, cu cat apa e mai adanca cu atat efortul e mai intens.
Staturi importante de luat in seama: alergatul pe plaja va poate rani (pot fi cioburi de scoici, capace de la sticlele de bauturi, pietricele).
In plus, chiar daca sunteti in miscare nu va fereste de aplicarea cremei de protectie solara si nu uitati sa va protejati capul purtand o sapca sau palarie (nu chiar orice palarie ca doar sunteti pe plaja si nu la vreo nunta regala si sanse sa va intilniti cu regina Angliei nu prea sunt)
Clar o sa arati cool chiar si intr-o alergare usoara, faptul ca sunteti activi (adica in pozitie verticala) aduce puncte bonus in comparatie cu cei care sunt lesinati pe sezlonguri si nu s-au mai miscat de cel putin 2 ore.
Nu uitati sa aveti si o sticla de apa, asa cum ati invatat la geografie (si la orice alt film despre naufragiati) apa sarata nu e de baut (dublu d’oh, dar e total uncool sa lesinati pe plaja de sete).
Alergatul pe plaja poate fi aproape intotdeauna insotit de o balaceala in mare. Marele avantaj al alergatului este ca marea este imediata apropiere (d’oh!!) Poti mari randamentul unei alergari adaugand in plus si programul preferat de inot. Sau poti doar lasa valurile sa te spele de nisip.
Orice ai alege, esti in castig!