Securitatea casei în 2021: Ce înseamnă sistem de supraveghere inteligent?

Un sistem de securitate a casei nu este ceva pe care îl cumperi fără să faci o mulțime de cercetări în prealabil. Cu o multitudine de sisteme de supraveghere existente în prezent poate fi foarte dificil să faci o alegere, un fenomen absolut normal, pe care psihologii îl numesc „supra alegere”. Un lucru este clar: fiecare persoană când pleacă de acasă își dorește ca la întoarcere să-și găsească locuința în siguranță. 

Sistemele de supraveghere a casei reprezintă, în acest moment, cel mai eficient mod de protecție a unei proprietăți. Niciun alt mod de securizare (uși metalice, garduri înalte sau lacăte performante) nu egalează sistemele de securitate moderne. Însă, când vine vorba de securitatea casei, calitatea, configurarea și instalarea corectă a sistemelor și echipamentelor de alarmă și supraveghere sunt esențiale.

În trecut, instalarea unui sistem de securitate putea fi o acțiune foarte costisitoare: o companie profesionistă de monitorizare furniza echipamentul, în baza unui contract pe mai mulți ani. În lumea casei inteligente de astăzi, sistemele de supraveghere moderne câștigă tot mai mult teren. În esență, îți permit să cumperi toate componentele de care ai nevoie, să le configurezi singur și să optezi pentru un plan de monitorizare și să controlezi totul complet de pe telefon sau de pe smartwatch. 

Ce este un sistem inteligent de securitate a casei?

Un sistem inteligent de securitate pentru casă sau birou este un set de gadgeturi de urmărire și supraveghere conectate la internet, care includ de obicei o combinație tip hub, alarmă, camere de filmat, detectoare de mișcare și senzori de contact care detectează când un intrus încearcă să intre pe proprietatea ta.

Unele sisteme de alarmă se sincronizează și cu alte gadgeturi inteligente, cum ar fi camerele de securitate wireless, încuietori inteligente și dispozitive controlate vocal. Toate sistemele de securitate pentru locuințe inteligente sunt conduse de un „hub” central conectat la internet, care se conectează fără fir și comunică printr-o aplicație cu celelalte componente ale sistemului. Folosind aplicația de pe smartphone sau tabletă, vă puteți monitoriza casa primind alerte atunci când alarma este declanșată și apoi poți lua măsuri, cum ar fi chemarea poliției.

Unele sisteme de alarmă înseamnă doar camere wireless cu funcționalitate limitată. Acestea pot fi utile pentru a vă urmări vizual casa, dar nu pot concura cu un sistem de alarmă complex. În ultimul deceniu, tehnologia casei smart a luat stăpânire, iar camerele de filmat și alte gadgeturi de supraveghere au devenit mai mici, mai bune și mai ieftine. Aceste inovații au făcut din securitatea DIY la domiciliu o opțiune viabilă pentru o persoană în mod rezonabil cunoscătoare de tehnologie, care dorește să-și supravegheze casa fără să plătească o sumă uriașă pentru o firmă care se ocupă de acest lucru.

Sistem de securitate smart: Ce ar trebui să conțină?

Indiferent de detaliile unice cu care vine fiecare sistem de supraveghere a casei în parte, există anumite elemente de bază obligatorii pentru securitatea casei smart, iar acestea sunt:

 • Panou de control: Acesta este nucleul sistemului de securitate, care conectează toate dispozitivele de supraveghere și îți permit să armezi și dezarmezi sistemul, să controlezi dispozitivele inteligente inclusiv de la distanță și multe altele.
 • Yală inteligentă. Îți va fi foarte ușor să folosești o astfel de încuietoare deoarece conectivitatea este identică cu cea a oricărui alt aparat cu conectivitate WI-FI. Va trebui să ai în casă un router care să emită unde Wi-Fi, și un hub inteligent. În plus, printr-o aplicație, majoritatea îți permit să le încui și să le descui de la distanță. De asemenea, există varianta de încuietoare cu senzor de amprentă care îți va cere să îți scaneze amprenta pentru a deschide ușa. Deoarece fiecare amprentă este unică, acestea sunt dificil de falsificat. 
 • Senzori pentru uși și ferestre: Aceste dispozitive vă alertează când cineva deschide o ușă sau o fereastră sau dacă ați plecat de acasă și ați uitat să le închideți.
 • Detectoare de mișcare: Sunt senzori de mișcare care detectează mișcarea în interiorul casei sau în exterior pe o rază stabilită.
 • Camere de filmat: Mulți furnizori oferă camere de securitate atât pentru interior, cât și pentru exterior, care pot partaja imagini live din interiorul casei sau din afara ei. Unele modele au un sistem de voce, astfel încât să puteți vorbi cu oaspeții în pragul ușii.
 • Sonerie video: Este o cameră video care înregistrează persoanele care sosesc la ușă, după care trimite notificări pe telefon când aceștia se află în fața casei. Unele camere cu sonerie vă permit să interacționați cu persoanele de la ușă folosind convorbiri bidirecționale.

Kit de securitate wireless Veho Cave Smart Home cu hub, PIR, senzori

 • Senzor de spargere a sticlei: Acest dispozitiv detectează sunetul făcut de sticla spartă și emite o sirenă de înalți decibeli pentru a vă avertiza în cazul unui intrus.
 • Detectoare de fum: Au rolul de a detecta fumul și vă pot alerta de existența unui incendiu în interiorul casei.
 • Detector de monoxid de carbon: Acesta detectează prezența monoxidului de carbon în interiorul casei tale și anunță trimițând o notificare pe smartphone.
 • Senzori de inundații/scurgeri: Aceste dispozitive detectează excesul de apă în casă pentru a evita daunele provocate de inundații și reparațiile costisitoare ulterioare.
 • Senzori de temperatură: Există un tip de senzori smart care vă monitorizează casa în ceea ce privește schimbările extreme de temperatură, ca de exemplu înghețarea țevilor.
 • Butoane de panică: Sunt concepute pentru persoanele în vârstă care trăiesc singure și persoanele cu afecțiuni medicale, butonul de panică apelează serviciile de urgență atunci când este apăsat.

Care sunt beneficiile unui sistem de supraveghere inteligent?

Iată o privire asupra primelor cinci beneficii ale unui sistem de securitate a casei:

 • Protecţie

În primul rând, un sistem de securitate a locuinței își propune să îți protejeze proprietatea și pe cei din interiorul acesteia, de efracții, incendii și alte dezastre și accidente, cum ar fi spargerea conductelor sau incendii. Serviciile profesionale de monitorizare fac acest lucru și vă pot ajuta, de asemenea, în cazul unei urgențe medicale. Conform cercetărilor, costul unei spargeri este în medie mai ridicat decât costul instalării unui sistem de securitate, ca să nu mai vorbim de impactul psihologic pe care îl poate avea idea că o persoană străină a intrat în propria locuință.

 • Descurajarea hoților

Semnele evidente ale unui sistem de alarmă, cum ar fi autocolante, plăcuțe metalice pentru garduri și camere exterioare pentru supraveghere video, s-au dovedit că descurajează hoții. Un studiu efectuat în SUA a constatat că aproape 60{7987c552c0282dc27f81316522e327fd2e2ef63a150cf21752086e462f19ba08} dintre hoți au planificat spargerea cu mai puțin de 24 de ore înainte de a acționa. În plus, 83{7987c552c0282dc27f81316522e327fd2e2ef63a150cf21752086e462f19ba08} au căutat mai întâi semne de alarmă și mai mult de jumătate au spus că ar renunța dacă ar vedea una.

 • Liniște sufletească

Cu un sistem de securitate instalat, proprietarii se vor simți mai liniștiți știind că locuința este protejată, indiferent dacă sunt plecați sau dorm. Cu sistemele moderne de securitate wireless conectate la internet, puteți, de asemenea, să vă verificați sistemul de oriunde din lume, când nu sunteți la domiciliu, prin intermediul telefonului mobil.

 • Comoditate și economie de energie

Sistemele moderne de securitate a locuinței dispun de capacitatea de automatizare a casei ceea ce oferă confort, ușurință în folosire și economie de energie electrică. Luminile și termostatele conectate la internet asociate cu un sistem de securitate smart se pot ajusta pentru a economisi energie atunci când nu vă aflați acasă. De asemenea, pentru mai mult confort, încuietorile inteligente ale ușilor și dispozitivele de deschidere a ușilor de garaj conectate vă oferă o modalitate rapidă și comodă, prin apăsarea unui singur buton pe telefon, de a intra în casă sau de a lăsa prietenii și familia să intre.

Camera IP wireless cu autodetecție Veho Cave

 • Costuri de asigurare a locuinței mai mici

Multe companii de asigurări de case oferă o reducere de 5{7987c552c0282dc27f81316522e327fd2e2ef63a150cf21752086e462f19ba08} până la 20{7987c552c0282dc27f81316522e327fd2e2ef63a150cf21752086e462f19ba08} dacă aveți instalat un sistem de securitate monitorizat profesional. Reducerile mai mari sunt de obicei pentru sistemele care includ și monitorizarea mediului pentru a detecta incendiul, fumul și daunele cauzate de scurgerile de apă. În plus, dacă aveți camere pentru supraveghere video, filmările video pot ajuta atunci când vine vorba de depunerea cererilor de asigurare în cazul unei despăgubiri.

 • Alte beneficii

Instalarea senzorilor de mișcare, la uși și ferestre și conectarea unei stații de bază la serviciul de internet este relativ simplă. Dacă îți dorești și instalarea încuietorilor și termostatelor inteligente, pentru un sistem de securitate de bază, poți face cu ușurință toată procedura singur. Același lucru se poate spune și pentru alte beneficii prcum telecomenzile și controlul vocal folosind asistenți digitali precum Siri de la Apple, Amazon Alexa sau Google Assistant. 


Când vă puneți la punct sistemul de supraveghere a casei, gândiți-vă la planurile pe termen lung pentru monitorizarea casei și identificați principalele utilizări pe care le doriți pentru o casă inteligentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *