Roboții educaționali, care sunt beneficiile pe care copiii le obțin?

Viitorul copiilor noștri încă nu a fost inventat. Nu știm cum va arăta lumea lor, însă îi putem pregăti astfel încât să dobândească abilități care să-i ajute să facă față unui viitor smart în care tehnologia va domina. Faptul că în prezent ne folosim de roboți în diverse domenii importante precum medicina, industria sau agricultura, este punctul de plecare pentru a înțelege că tehnologia va domina viitorul. 

Indiferent de vârstă și la orice nivel de experiență, roboții fac învățarea mai distractivă pentru că îmbină noțiuni abstracte cu experimente și aplicații practice de la cele mai simple, cum ar fi aprinderea unui bec la cele mai complicate, respectiv construcția de mecanisme robotizate. Acești roboți educaționali sunt special concepuți pentru a iniția copiii în domeniul științei, al fizicii, matematicii, roboticii și programării. 

Roboții educaționali pot fi împărțiți în patru categorii principale de roboți, în funcție de designul fizic, a metodei de codare și a metodei educaționale:

  • Roboți pre-asamblați;

  • Roboți programabili introductivi (fără ecran);

  • Roboți programabili pe calculator;

  • Roboți pe bază de kit.

Roboții pre-asamblați vin gata asamblați și codați astfel încât copilul nu trebuie să intervină asupra lui, ci învață prin joacă. Asemenea jucăriilor, acești roboți sunt perfecți pentru a introduce câteva elemente de bază din robotică, ”ascunzând” practic aspectul de software. Destinați copiilor cu mâini mici, dexteritate redusă și abilități motorii fine mai puțin dezvoltate, majoritatea roboților pre-asamblați au dimensiuni generoase cu butoane mai mari și piese ușor de manevrat.

Roboții programabili introductivi fac o introducere ușoară în ideea de software și concepte de codare. Cu un exterior foarte atractiv, „asemănător cu jucăriile”, acest tip de roboți combină învățarea bazată pe jocuri. Deși deseori arată similar cu roboții pre-asamblați, roboții introductivi programabili nu ascund software-ul de utilizatorul final. În schimb, acești roboți introduc copiilor de școală primară conceptul de software într-un mod adecvat vârstei.

Totuși roboții introductivi programabili pot avea unele metode pe care copiii le vor folosi pentru a programa care este separat de robotul însuși. Aceasta poate fi sub forma unei telecomenzi sau a unei aplicații de codare de bază de pe tabletă sau smartphone. Interacțiunea cu roboții programabili introductivi este, în general, mai complexă, comparativ cu a roboților pre-asamblați deoarece acești roboți conțin cel puțin câțiva senzori pentru a permite comportamente mai autonome.

Roboții programabili pe calculator sunt concepuți special pentru predarea elevilor din ciclul primar și gimnazial. Complet asamblați, acești roboți programabili includ o serie de senzori și funcționalități pentru a permite o codificare mai creativă și mai complexă folosind limbaje de programare pe calculator. 

Roboții programabili pe computer sunt în esență „frații mai mari” ai roboților programabili introductivi. Acești roboți vin complet asamblați dar includ și mai mulți senzori și o gamă mai cuprinzătoare de posibilități de codare. Această capacitate suplimentară face roboții programabili pe calculator perfecți pentru instrucțiuni de codare avansate.

Roboții din această categorie vor avea cel puțin câteva tipuri diferite de senzori, permițând mai multe oportunități de programare și comportamente autonome ale roboților. Copiii vor învăța să identifice senzorii de pe roboți pe măsură ce învață despre fiecare senzor, inclusiv la ce poate fi folosit în cadrul creării unui robot. Senzorii obișnuiți integrați includ senzori de sunet, senzori de lumină și senzori de mișcare pentru detectarea obstacolelor.

Roboții bazați pe kit-uri sunt ideali pentru elevii care au deja interes și experiență cu robotica, elevii de liceu, cei care fac parte din cluburi de robotică sau care au urmat cursuri de robotică, plus oricine dorește să participe la concursuri de robotică organizate. Modulari și flexibili în proiectarea lor, elevii construiesc și folosesc aplicații de codificare pentru a programa acești roboți.

Acești roboți sunt neasamblați și, de obicei, pot fi combinați în cel puțin câteva moduri diferite. Complexitatea și metodele de construcție ale kitului variază, însă orice kit de robotică va avea cel puțin câteva tipuri diferite de senzori, plus motoare și alte componente pentru a permite flexibilitate în utilizare.

Deoarece elevii construiesc și programează acești roboți, domeniul de aplicare a ceea ce se poate face cu aceștia este mai extins decât cu orice altă categorie de roboți educaționali. 

Datorită designului flexibil, kiturile robotice sunt bazate pe proiecte în abordarea lor educațională. Pentru a putea realiza acești roboți, studenții trebuie să fie familiarizați cu componentele hardware, precum și să aibă abilități de codare și gândire computațională pentru a le utiliza.

Beneficiile învățării roboticii de către copii

Este mai mult decât de înțeles că roboții educaționali au scopul de a-i ajuta pe copii să învețe într-un mod mai interactiv despre robotică și programare, mai ales dacă vorbim de kituri robotice. Iată o privire rapidă despre modul în care roboții educaționali pot fi folosiți în diferite etape de învățare din viața copiilor de toate vârstele:

Robotică în copilăria timpurie

Copiii mici adoră repetarea poveștilor și, spre deosebire de adulții care ar putea obosi să citească aceeași poveste de cinci ori la rând, un robot nu o va face niciodată. Elevii îi pot cere robotului să repete o poveste, un cuvânt sau să răspundă la o întrebare, până când înțeleg mai bine conceptul despre care învață.

Jucăriile educative tip roboți s-au dovedit eficiente la predarea numerelor primare și a dezvoltării vocabularului, într-o manieră distractivă, sub formă de joacă. A avea roboți la școală sau acasă oferă o oportunitate de a stârni interesul unui copil pentru un subiect de viitor la o vârstă fragedă. Copiii mici își pot găsi astfel o pasiune pentru robotică de la o vârstă fragedă și să își dorească să continue mai târziu la școală.

Robotică în școală gimnazială

Școala gimnazială tinde să fie o perioadă mai dificlă pentru cei mai mulți elevi. În special, fetele se luptă mai mult sau își pierd interesul pentru știință și matematică în această perioadă. Utilizarea roboților educaționali poate ajuta la păstrarea interesului lor, promovând învățarea distractivă și încurajându-i să învețe mai multe despre domeniul roboticii.

Pe măsură ce elevii încep să devină mai conștienți de sine la această vârstă dificlă, roboții le oferă o alternativă pentru învățare. Este un moment bun pentru a-și dezvolta o pasiune care îi poate ajuta să-și facă prieteni cu interese comune. Utilizarea unui robot în diverse proiecte pentru școală îi poate încuraja să continue să învețe și să devină mai buni în acest domeniu.

Robotica în liceu și mai târziu

În timp ce elevii de liceu s-ar putea să nu aibă aceeași nevoie de un robot educațional ca un elev de școală primară, subiectul în sine este benefic pentru dezvoltarea lor pe viitor. Studierea roboticii și a programării poate, de asemenea, să dezvăluie o pasiune ascunsă sau să dezvăluie un potențial traseu de carieră pentru un student.

Robotica îi învață pe elevii de liceu abilități tehnice care sunt esențiale pe piața muncii din prezent în domenii precum inginerie, programare și tehnologie. Cu ajutorul kiturilor robotice, elevii obțin abilități precum o gândire computațională, rezolvarea problemelor și gândire logică. Această experiență practică îi încurajează, de asemenea, să gândească creativ și să lucreze eficient cu ceilalți, păstrându-i extrem de motivați.

Indiferent de vârstă sau etapa de învățare în care se află un copil, utilizarea unui robot educațional are multe avantaje. De la învățarea numerelor și îmbogățirea vocabularului pentru copiii mici, până la înțelegerea modului de a programa un robot care să meargă, există pentru fiecare un avantaj.

Pe GadgetWay.ro găsești kituri robotice și roboți programabili care fac parte din categoria jucăriilor STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) și sunt o alegere perfectă pentru copiii care vor să se familiarizeze cu noțiunile de programare și robotică. Cu sau fără ecrane, roboții programabili dezvăluie un univers al tehnologiei care îi va captiva garantat atât pe copii, dar și pe părinți deopotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *