Termometrele fără contact sau cu infraroșu permit măsurarea temperaturii rapid, la distanță și fără a atinge pielea sau obiectul pe care vrei să-l măsori. Sunt atât de ușor de utilizat, încât au devenit indispensabile în foarte multe domenii, de la medicină, gastronomie sau industriile prelucrătoare, pentru a depista în doar câteva secunde febra corpului uman, obiecte și echipamente supraîncălzite și circuite electrice supraîncărcate. În plus, în contextul actual legat de pandemia de coronavirus, utilizarea termometrelor fără contact a devenit o măsură obligatorie la intrarea în orice sediu public.
Dacă ești în căutarea unui termometru fără contact pentru familia ta sau pentru a-l folosi în scop comercial, cel mai bine ar fi să te informezi corespunzător pentru a face cea mai bună alegere.
Cum funcționează un termometru fără contact
Un termometru fără contact se bazează pe proprietatea tuturor obiectelor cu temperaturi mai mari de 0 absolut de a emite radiații electro-magnetice. Folosind o lentilă pentru concentrarea luminii infraroșii cu lungimi de undă între 4 și 14 microni și un termocuplu special, aceste tipuri de termometre fără contact pot înregistra valori între -100 de grade și +1000 de grade Celsius. Concret, cu cât este mai fierbinte un obiect cu atât va emite mai multă energie infraroșie. Bineînțeles, termometrele fără contact comerciale au caracteristici mult reduse prin comparație cu modelele cu infraroșii folosite de exemplu în fabrici. Dar, termometrul cu infraroșii are marele avantaj de a nu necesita contactul direct cu suprafața.
Însă, această metodă de măsurat temperatura are și dezavantajele ei. Principala problemă a termometrelor cu infraroșu este aria prea mare în care se face măsurătoarea, ceea ce provoacă uneori măsurarea unei temperaturii medii a unei suprafețe mari în loc de măsurarea unei temperaturi precise într-un anumit punct. Exprimată în general sub forma D:S (distance:spot) sau numită pur și simplu “rezoluție optică”, această caracteristică este importantă deoarece cu cât raportul este mai mare, cu atât mai mică va fi aria luată în calcul sau, invers, cu atât mai mare va fi distanța de la care putem face măsurători acceptabil de precise.
Cum alegi un termometru fără contact
Înainte să investești într-un termometru fără contact este necesar să te interesezi ceva mai mult în privința criteriilor care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie. Diferențe legate de tipul de termometru cu infraroșu, design, intervalul de temperatură, precum și alte caracteristici și funcții speciale, pot influența mult prețul produsului, și implicit alegerea ta.
Nu este indicat să alegi un termometru fără contact în grabă și să constați ulterior că nu îți place. Așadar, pentru a nu regreta că nu te-ai informat mai bine, iată informațiile pe care trebuie să le cunoști înainte de a face o achiziție, dar și alte detalii care să te ajute să înțelegi mai bine modul de funcționare al acestui dispozitiv:
-
Tipuri de termometru fără contact în funcție de lentilă. Așa cum probabil ai observat dacă ai făcut o simplă căutare, există mai multe termometru fără contact pe piață. Există termometre cu infraroșu fără lentilă – sunt cele mai ieftine, dar și cele care nu pot măsura temperatura de la distanțe mari. Principala diferență este aceea că folosesc o pâlnie din material reflectorizant pentru a focusa razele infraroșii pe o zonă mică. Există termometre cu lentilă de focusare Fresnel – aceste tipuri sunt cele mai versatile și au nevoie de mai puțin timp pentru a se adapta la diferite tipuri de medii. Lentila este fabricată din plastic și tinde să își schimbe forma atunci când este expusă la o temperatură mai joasă). De asemenea, există termometre cu lentile din sticlă minerală care pot citi temperatură cu o precizie uluitoare chiar și în medii cu temperaturi extreme, în plus, pot detecta cu ușurință temperatura corectă, chiar de la o distanță foarte mare;
-
Precizia. Aspectul esențial al unui astfel de termometru este precizia de măsurare, indiferent de scopul pentru care este utilizat. Termometrele fără lentilă se adaptează cel mai ușor schimbării mediilor (de la rece sau cald), la fel modelele de ultimă generație sunt cele mai precise. În general, termometrele profesionale au o acuratețe mai mare de ±1%, în timp ce variantele mai ieftine au o precizie în jurul valorii de ±2%.
-
Intervalul de măsurare. Termometrele cu infraroșu au fost create pentru o aplicabilitate foarte mare. Dacă îți dorești un termometru fără contact pentru familia ta, probabil nu va trebuie să investești foarte mult. Pentru a măsura temperatura anumitor obiecte fierbinți, atunci alege unul capabil să citească valori cuprinse între -50 și 550 de grade Celsius. Pentru domenii mai specifice și utilizări mai avansate, este ideal un model care poate detecta o temperatură de peste 800 de grade Celsius.
-
Aria de măsurare. Cele mai multe termometre fără contact au un raport distanță-loc de 12:1. Asta înseamnă că, atunci când ții termometrul la o distanță de 12 inch de suprafața pe care vrei să scanezi, termometrul va detecta temperatura pe care o are 1 inch (2,5 cm) de pe suprafață, care este și focusat de lentile.
Termometrele fără contact pot avea de asemenea funcții suplimentare precum ecran luminat (această funcție este de ajutor noaptea, pentru a citi temperatura pe întuneric) sau funcție de memorare (de ajutor pentru cei care măsoară în mod repetat un obiect și analizează cum evoluează temperatura).
Avantajele folosirii unui termometru fără contact
Indiferent de scopul în care vrei să îl folosești, termometrele cu infraroșu au mai multe avantaje față de orice alt timp de termometru:
-
Igienă. Un termometru fără contact așa cum îi spune și numele măsoară temperatura fără a fi nevoie să atingă suprafața. Mai ales dacă este folosit de mai multe persoane, termometrul nu atinge pielea deci nu trebuie dezinfectat după fiecare folosire.
-
Ușor de utilizat. Spre deosebire de termometrul clasic, cel cu infraroșu măsoară temperatura de la distanță, în funcție de model (este specificat pe ambalajul produsul, la specificații, și în manualul de folosire a produsului deținut pentru a vedea exact care este distanța recomandată). Prin apăsarea unui simplu buton, ecranul LCD afișează temperatura, cu ajutorul unui senzor de precizie.
-
Rezultat rapid. Rezultatul este afișat în doar două-trei secunde.
-
Aplicabilitate foarte mai mare. Probabil majoritatea persoanelor se gândesc că un termometru fără contact este util în cazul bolnavilor pentru a vedea dacă au febră. Într-adevăr, este foarte util mai ales în cazul copiilor mici, dar un termometru fără contact poate fi utilizat eficient și în domenii care nu au legătură cu medicina. De exemplu, se utilizează în special pentru determinarea temperaturii în locuri greu accesibile, pentru măsurarea temperaturii obiectelor cu temperatură foarte ridicată sau care prezintă un risc, pentru localizarea întreruptoarelor supraîncărcate, în fabrici pentru măsurarea temperaturii utilajelor în miscare, în industria energetică, alimentară și farmaceutică unde se cere evitarea contactului direct pentru a nu contamina proba, în industria construcțiilor la măsurarea temperaturii asfaltului fierbinte.
Cum să obții cele mai bune rezultate cu un termometru fără contact
Cu toate acestea, există câteva „probleme” atunci când se utilizează un termometru fără contact care poate genera citiri înșelătoare sau pur și simplu greșite. Din fericire, aceste erori sunt ușor de evitat sau de rezolvat, așadar iată de ce este bine să ții cont:
1. Citește cu atenție instrucțiunile. Chiar dacă este ușor de utilizat și manevrat, citește de la bun început instrucțiunile de utilizare ale termometrului. Astfel eviți citirea și interpretarea eronată a rezultatelor.
2. Păstrează termometrul în cutia originală sau într-o husă. Nu plasa termometru în locuri umede, cu mult praf sau temperaturi ridicate, cel mai bine este să-l pui întotdeauna în ambalajul lui și să-l depozitezi într-un sertar.
3. Atenție la suprafețele reflectorizante. Atunci când razele termometrului cu infraroșu ajuns pe o suprafață reflectorizată, acestea pot fi reflectate în direcția opusă decât cea dorită. De asemenea, nu îndrepta niciodată raza laser către ochi.
4. Nu utiliza niciodată un termometru cu infraroșu într-un spațiu în care există gaze, pentru a evita producerea unui accident.
5. Termometrul ar trebui să fie în camera în care va avea loc măsurarea timp de cel puțin 15 minute, pentru a obține cele mai precise rezultate.
Withings Thermo este un termometru fără contact cu tehnologie foarte avansată. Folosind 16 senzori cu infraroșu precum și senzorul brevetat HotSpot Sensor, termometrul Withings Thermo găsește cel mai fierbinte punct și afli temperatura corpului cu cea mai mare precizie în doar 2 secunde.
iHealth Thermometer PT3 este un termometru cu infraroșu pentru frunte, fără contact, cu care poți testa într-o secundă temperatura corpului unei persoane. Termometrul iHeath PT3 are un senzor de distanță integrat pentru evitarea măsurătorilor incorecte precum și un senzor de mediu pentru o precizie sporită.