Back to School: 5 motive pentru a folosi tehnologia în educatie

Tehnologia a ajuns să devină o parte integrantă a vieții noastre, și în mare măsură a tinerilor. Se vorbește din ce în ce mai mult despre a integra tehnologia în educație datorită avantajelor și datorită procesului de digitalizare pe care îl observăm în mai multe aspecte ale vieții. Lumea digitală, care pentru generația părinților a apărut pe parcursul vieții, pentru tineri a fost o realitate încă de când au învățat să meargă și să vorbească. De la internet la telefoane mobile, calculatoare și tablete, copiii din ziua de azi au avut acces la toate.

Tocmai de aceea, una dintre marile dileme ale vieții de părinte este dacă tehnologia este utilă pentru tineri și în ce măsură îi ajută. Explicațiile specialiștilor nu au întârziat să apară. Dacă în cazul copiilor mici, este de dorit ca accesul la tehnologie și gadgeturi să fie amânat până după vârsta de 3 ani, în cazul copiilor mai mari și a tinerilor aceasta îi poate ajuta mai mult decât conștientizăm.

Avantajele tehnologiei în viața copilului

Cum face față creierul nostru dezvoltării tehnologice atât de rapide? Răspunsul este simplu: se adaptează. Datorită unei proprietăți unice numită plasticitate, creierul se modifică în funcție experiențele sale cu mediul înconjurător, se adaptează pentru a face față cerințelor cu care ne confruntăm. Astfel, de fiecare dată când realizăm o anumită sarcină, anumite conexiuni între neuroni sunt întărite, în timp ce altele se pierd. 

Tehnologia sculptează arhitectura creierului nostru, astfel în funcție de timpul petrecut și de activitățile desfășurate pe dispozitivele tehnologice putem vorbi de efecte benefice sau nocive. De la internet și rețelele sociale, la telefoane, aplicații, jocuri, robotică și alte tipuri de gadgeturi, tehnologia devine din ce în ce mai mult o parte esențială a vieții noastre. Mulți tineri – adesea denumiți „nativi digitali” – folosesc internetul și rețelele sociale pentru a se conecta și discuta cu colegii și prietenii, pentru a împărtăși fotografii, pentru a se alătura unor grupuri de interes, pentru a juca jocuri online, pentru a afla mai multe despre subiectele care îi interesează, dar și ca instrument de studiu pentru școală.

Beneficiile tehnologiei pentru adolescenți

Tinerilor le place să folosească mijloacele de comunicare online și gadgeturi, dintr-un motiv foarte bun. Prin utilizarea internetului, ei pot:

  • accesa cu ușurință informații pentru a se informa și a se educa;

  • menține și dezvolta relații de prietenie și susținere;

  • promova sentimentul de apartenență și stima de sine prin a rămâne conectat cu prietenii și a fi implicat în diverse activități.

Cercetările arată că lucrurile care îi ajută pe tineri să aibă o experiență pozitivă online sunt:

  • o bună înțelegere a internetului și a tehnologiei;

  • abilități de a înțelege, analiza și crea conținut care să adauge valoare pentru ei și pentru ceilalți.

Dacă tinerii înțeleg ce înseamnă să fii un „cetățean digital” bun, adulții vor avea toate motivele să aibă încredere în aceștia cu gestionarea propriei utilizări a internetului, la fel cum au încredere în ei să acționeze responsabil atunci când sunt la școală sau cu prietenii.

Efectele pozitive ale tehnologiei și gadgeturilor asupra copiilor pot include:

1. Dezvoltarea creativității

Copiii au o enormă imaginație. Dacă, în trecut, aveau la dispoziție doar instrumente specifice artelor, cum ar fi creioane colorate și acuarele, pentru a-și exprima ideile într-o formă transmisibilă, acum au computere, tablete și multe altele pentru a-i ajuta să transforme astfel de gânduri în realitate, indiferent dacă se produce printr-un mediu de desen tradițional sau prin artă digitală.

Sigur, încă mai au pixuri și hârtie, dar acum, pe lângă acestea, pot crea o animație 3D și chiar pot trimite animația respectivă la o imprimantă 3D pentru a-i permite să ia o formă fizică. Acum au creioane 3D cu care pot forma un obiect solid tridimensional și explora detalii în realitate, nu doar pe un ecran sau într-un manual. Și, cine știe … creația lor ar putea fi prototipul unei afaceri de un milion de dolari în viitor.

2. Încredere în sine

Revenind la primul punct privind creativitatea, gândiți-vă la călătoria de la idee la conceptualizare. În primul rând, copilul se gândește la ceva frumos, unic, distractiv etc. Apoi cercetează ideea respectivă. Și, ulterior, o realizează sau începe să pună roțile în mișcare pentru a aduce ideea în realitate ca tânăr antreprenor, muzician sau altceva care se aliniază visurilor lui.

Cu ajutorul tehnologiei și a unor gadgeturi, copiii pot realiza acest proces pe cont propriu, mult mai rapid. Nu este doar actul de a crea și de a face – ceea ce este suficient într-adevăr – ci acel sentiment de independență și încredere în sine. Poate fi incredibil de puternic; dincolo de ceea ce pot transmite cuvintele. Dacă copiii pot să facă lucruri cu tehnologia acum, vor fi într-o poziție mai bună pentru a continua în viitor să îndeplinească ceea ce își doresc.

3. Rezolvarea problemelor și perseverența

Ați auzit vreodată termenul „modul de supraviețuire?” Este o experiență de joc găsită în mai multe tipuri diferite de jocuri video, în care jucătorul are sarcina de a rămâne în viață cât mai mult posibil pentru a depăși adversarii.

În popularul joc, Minecraft, „modul de supraviețuire” este un mod în care jucătorii pot îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor. Mai exact, jucătorii sunt trimiși în medii noi și diferite și trebuie să construiască imediat adăpost și să colecteze obiecte precum arme și alimente pentru a supraviețui, obligându-i pe jucători să se miște repede în timp ce iau decizii bune pentru a rămâne în viață.

Chiar dacă jocul Minecraft este un exemplu simbolic, de cum poate un singur joc video să contribuie la rezolvarea problemelor și dezvoltarea perseverenței, gândiți-vă la toate celelalte oportunități care derivă de acolo. Odată cu tehnologia vine libertatea de exprimare, iar cu o astfel de libertate vine șansa ca tinerii să își stabilească în mod independent și să realizeze ceva, în mare parte pe cont propriu. Procedând astfel, se confruntă cu obstacole și provocări care trebuie eliminate pentru a-și atinge obiectivele, astfel încât să învețe cum să facă față unor probleme. Practic, copiii sunt încurajați să vină cu propriile lor soluții atunci când se confruntă cu probleme în tehnologie sau în afara acesteia – sub forma unei probleme de temă, dezacord cu un prieten sau alte dificultăți personale.

4. Sprijin pentru învățare

Unul dintre motivele foarte importante pentru a integra tehnologia în educație este că poate îmbunătăți experiența de învățare. Este un aspect foarte ușor de înțeles, dacă ne gândim la ce elemente asociem de obicei cu termenii învățare. Cu ani în urmă, erau în primul rând cărți, școli și biblioteci. Apoi, computerul a introdus un nou mod de a învăța. Această utilizare a tehnologiei în educație a deschis într-adevăr porțile spre o învățare mai accelerată și inovativă, iar în viitor se ia în considerare realitatea virtuală și augmentarea.

În loc să citească despre cum au fost construite piramidele, copiii ar putea păși într-o realitate virtuală și pot experimenta cum ar fi să fie prezenți atunci când structurile au fost ridicate. Oportunitățile sunt nesfârșite. Gândiți-vă la învățarea unei noi limbi, de exemplu. Citirea unei singure cărți nu completează imaginea: trebuie să exersați, să aveți un scop, să ascultați vorbind un expert – toate lucrurile care pot fi realizate cu tehnologia. Orice despre care a fost scris și ilustrat în cărți poate fi acum sau curând construit în realitate alternativă, pentru ca noi să vedem, să atingem, să interacționăm și să experimentăm la un nivel mult mai profund.

Bineînțeles că timpul trebuie gestionat adecvat și echilibrat, astfel cu sau fără tehnologie sau gadgeturi, un copil trebuie ajutat să-l folosească eficient.

5. Joburi ale viitorului

În prezent, nu mai este o noutate ca un tânăr de 15 ani să ajungă să câștige bani din programare. Pasiunea pentru informatică și tehnologie este o realitate a vieții multor adolescenți. Ceea ce îi face speciali pe acești tineri este faptul că astfel de realizări nu sunt tipice pentru majoritatea dintre noi. Dar, integrarea tehnologiei în educație de timpuriu poate avea rezultate remarcabile în cazul unora dintre ei. 

De asemenea, un aspect de luat în calcul este că tehnologia atinge multe domenii, ceea ce înseamnă că există perspective antreprenoriale pentru cei care în viitor în doresc acest lucru. 

Top 5 gadgeturi care integrează tehnologia în educație

Un lucru este cert, trăim într-o perioadă în care trebuie să ne adaptăm la dezvoltarea galopantă a tehnologiei. Indiferent dacă tânărul tău este un geek tehnic sau un copil mai puțin pasionat de tehnologie, există câteva gadgeturi tehnologice pe care oricine și le dorește și care poate integra tehnologia în educație: 

1. Tabletă LCD de scris și desenat

O tabletă LCD de scris și desenat poate fi de un real ajutor atunci când ai un copil creativ și curios să își descopere talentul artistic. Mai ales dacă sunteți interesați de sustenabilitate și protejarea naturii, cu o astfel de tabletă nu veți consuma hârtie deloc. Tableta șterge desenul printr-o singură apăsare de buton.

2. Creion 3 D

Creionul 3D Doodler este un instrument care îi ajută pe copii să-și conceptualizeze și să-și vizualizeze desenele pe măsură ce își dezvoltă munca de la etapele de dezvoltare a unei schițe la produsul final. Din perspectiva creșterii și dezvoltării, micii creatori vor beneficia de o mulțime de avantaje, atât la nivel motric (dexteritate), cât și din punct de vedere al gândirii tri-dimensionale și creativității. 

3. Kituri robotice

Roboții programabili și kiturile de robotică nu sunt doar jucării, ci metode practice de învățare, într-un mod interactiv și distractiv. Roboții programabili le provoacă gândirea și îi ajută să învețe lucruri dificile prin joacă, fără să li se pară greu. 

 

De asemenea, kiturile robotice de construire îi provoacă pe copii să asambleze de la zero propria jucărie. Pe măsură ce parcurg acest proces și pun toate piesele împreună, aceștia își dezvoltă concentrarea, coordonarea și capacitatea de a găsi soluții.

Aceste gadgeturi educative ajută copiii și tinerii să învețe știința și să-și dezvolte competențe ale viitorului, cum ar fi creativitatea, gândirea logică, abilitățile de rezolvare a problemelor și munca în echipă. Datorită instrucțiunilor intuitive pentru construire și programare, kiturile robotice pot constitui o bază bună pentru tinerii pasionați de robotică și programare.

4. Kituri electronice

Copiii deschis poarta către lumea electronicii cu ajutorul kiturilor cu circuite integrate pentru copii. Arduino este o platformă electronică open-source bazată pe hardware și software ușor de utilizat. Este și ușor de programat și pe baza unui kit electronic îi ajută pe copii să construiască proiecte interactive. Cu ajutorul lor, copiii învață cum funcționează curentul electric, ce este un circuit și cum îl pot construi, sub forma unor jocuri și exerciții interactive.

5. Căști wi-fi

Tehnologia a permis învățarea de acasă pentru elevi din cauza pandemiei. Bineînțeles că acest lucru nu este cel optim, însă când situația o impune este cea mai bună măsură. Căștile au devenit accesorii de bază în ascultarea lecțiilor. Datorită tehnologiei fără fir, datorită compatibilității cu orice dispozitiv care are Bluetooth și datorită calității sunetului emis, căștile wi-fi sunt gadgeturi necesare unui tânăr din ziua de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *