Bănuim că nu mai există vreo îndoială că trăim în epoca de aur a dezvoltării tehnologiei. În ultimele două decenii, am trecut de la a ne baza pe telefoane cu cablu pentru cea mai mare parte a comunicării noastre la computere mici care ne încap în propriile buzunare și care sunt capabile de zeci de funcții de comunicare, simultan.
Dacă smartphone-urile au fost una dintre evoluțiile tehnologice majore din anii 2000, un următor mare pas în anii ce vor veni este dezvoltarea de mașini și case inteligente complet automatizate. În acest articol vom vorbi despre automatizarea casei și despre avantajele de a avea o casă smart, o casă a viitorului în care obiectele electrocasnice și electronice comunica între ele printr-un sistem la care putem avem acces de la distanță, prin intermediul telefonului.
Ce înseamnă casă automatizată?
Tehnologia caselor inteligente se referă, în general, la orice suită de dispozitive, aparate sau sisteme care se conectează într-o rețea comună ce poate fi controlată independent și de la distanță. Când tehnologia de acasă funcționează împreună într-un singur sistem, ea mai este, de asemenea, denumită „casă conectată”. De exemplu, termostatul de temperatură, luminile, difuzoarele audio, televizoarele, camerele de securitate, încuietorile, electrocasnicele și multe altele sunt conectate într-un sistem comun, care poate fi controlat de pe un telefon inteligent sau printr-un alt dispozitiv mobil conectat la internet.
Automatizarea inteligentă a casei vă permite să accesați funcționalitatea unor aparate de înaltă tehnologie și luxul care nu a fost posibil în trecut. Pe măsură ce dezvoltarea tehnologiei continuă să se extindă, implicit vor crește și posibilitățile de automatizare a consumatorilor casnici pentru a face viața mai ușoară și mai plăcută.
8 avantaje pe care le oferă o casă automatizată
Automatizarea inteligentă a locuințelor este o modalitate ingenioasă de a ține pasul cu cea mai recentă tehnologie sau o ocazie pentru proprietarii de case de a-și face viața mai ușoară.
Despre aceste avantaje pe care le oferă automatizarea casei vom vorbi în acest articol, așadar iată de ce vă puteți bucura dacă alegeți smart home:
1. Maximizarea securității casei
Când introduci funcții de securitate și supraveghere în sistemul casei, automat că maximizezi securitatea casei. Există o mulțime de opțiuni – de exemplu, sistemele de automatizare a locuinței pot conecta senzori de mișcare, camere de supraveghere, încuietori automate ale ușilor și alte măsuri de securitate, astfel încât să le poți activa de pe un dispozitiv mobil înainte de a merge la culcare sau de a pleca de acasă. De asemenea, poți alege să primești alerte de securitate pe smartphone, în funcție de ora din zi care se declanșează o alertă și să monitorizezi activitățile în timp real, indiferent dacă ești în casă sau la jumătatea globului.
2. Economisirea banilor
Automatizarea casei poate părea scumpă în primă instanță, dar dacă gândești pe termen lung, instalarea sistemelor inteligente te vor ajuta să economisești bani. Uneori uităm să stingem luminile, dar cu un sistem de iluminat inteligent, ori de câte ori ieși din cameră, acestea se vor opri automat. De asemenea, cu asistență inteligentă, poți gestiona consumul de energie și găsi soluții pentru a economisi mai mult. Vei primi informații săptămânale sau lunare, după cum dorești care arată cum utilizezi energia, ceea ce te ajută să găsești noi metode sustenabile.
3. Creșterea eficienței energetice
În funcție de modul în care folosești tehnologia specifică pentru smart home, este posibil să faci spațiul mai eficient din punct de vedere energetic. De exemplu, poți avea un control mai precis asupra încălzirii și răcirii casei cu un termostat inteligent programabil care va învăța preferințele de temperatură și apoi va sugera cele mai bune setări din punct de vedere energetic pe tot parcursul zilei. Lumini motorizate pot fi programate pentru a trece la un mod de seară pe măsură ce apune soarele, sau luminile se pot aprinde și opri automat atunci când intrați sau ieșiți din cameră, astfel încât să nu îți faci griji niciodată pentru risipa de energie.
4. Încălzirea și răcirea casei de la distanță
Cum ar fi să pornești aerul condiționat de la distanță, astfel încât să răcești casa înainte de a ajunge acasă de la serviciu într-o zi caniculară? Sună bine nu-i așa? Sau să pornești centrala termică dintr-o apăsare pe telefon, pentru a crește temperatura în miezul iernii când te întorci dintr-o vacanță de câteva zile. Automatizarea casei înseamnă confort indiferent de anotimp și oferă un stil de viață modern, cu tehnologie controlată de la distanță.
5. Ajutor în treburile casei
În general, se știe că treburile casei, precum aspiratul și spălatul podelelor, sunt mari consumatoare de timp și efort fizic. În acest sens, aspiratoarele robot ce pot fi controlate de la distanță prin intermediul unei aplicații instalate pe telefonul mobil au devenit de mare ajutor în îngrijirea locuinței. La fel și bucătăria este un loc în care ne petrecem prea mult timp, așa că de ce să nu fie o cameră inteligentă ca orice altă cameră din casă? Pentru a găti cel mai bun fel de mâncare fără să îți faci griji cu privire la timpul petrecut, poate că ai nevoie doar de un asistent inteligent. Acesta funcționează prin intermediul unei aplicații de pe telefonul smartphone pe care o poți controla folosind vocea.
Sistemele inteligente din casă tind să fie foarte flexibile atunci când vine vorba de integrarea a noi dispozitive, aparate și tehnologii. Indiferent cât de moderne sunt aparatele de astăzi, pe măsură ce trece timpul vor exista modele mai noi și mai avansate ca tehnologie. Capacitatea de a-ți automtiza casa îți va ușura mult munca din gospodărie și îți va permite să petreci timpul liber așa cum îți dorești.
6. Funcționalitate îmbunătățită a aparatelor electrocasnice
Casele inteligente te pot ajuta, de asemenea, să folosești mai bine aparatele. Un televizor inteligent te va ajuta să găsești aplicații și canale mai bune. Un sistem de răcire a temperaturii ambientale se va opri când termostatul inteligent îi va transmite că a fost atinsă temperatura setată. Un cuptor inteligent care se oprește la timpul potrivit te va ajuta să gătești perfect tipul de carne dorit – fără să îți faci griji că vei arde carnea. Un sistem home theater și audio conceput inteligent poate face gestionarea colecției de filme și muzică fără efort atunci când ai oaspeți în vizită. În cele din urmă, conectarea aparatelor și a altor sisteme cu tehnologia de automatizare a casei va îmbunătăți eficiența aparatelor și, în general, îți va face viața de acasă mult mai ușoară și mai plăcută.
7. Gestionarea tuturor dispozitivelor de acasă dintr-un singur loc
Când vine vorba de automatizarea casei, factorul comoditate primează. Posibilitatea de a deține toată tehnologia din casă conectată printr-o singură interfață este un pas important. Teoretic, tot ce trebuie să faci este să înveți cum să folosești o aplicație pe smartphone și tabletă și vei putea să accesezi nenumărate funcții și dispozitive din toată casa ta. Acest lucru revine pe curba de învățare pentru noii utilizatori, facilitând accesul la funcționalitatea pe care o dorești cu adevărat pentru casă.
Nu subestima puterea de a putea controla funcțiile de acasă de la distanță. Într-o zi extrem de caldă, poți porni sistemul de răcire, înainte de a ajunge acasă de la serviciu. Poți verifica dacă ai lăsat luminile aprinse, poți vedea cine se află la ușa din față la orice oră din zi sau noapte sau te poți asigura că ai oprit toate aparatele, fără să fie nevoie să verifici la fața locului.
8. Informații importante despre managementul casei
Există, de asemenea, posibilitatea de a afla informații despre modul în care funcționează casa ta. Poți monitoriza cât de des vă uitați la televizor (și la ce vă uitați), ce fel de mese gătiți la cuptor, tipul de alimente pe care le păstrați în frigider și obiceiurile care au un consum mare de energie electrică. Din aceste perspective, este posibil să analiza obiceiurile și comportamentele zilnice și să faci ajustări pentru a trăi un stil de viață sustenabil.
Automatizarea casei simplifică în mod evident viața proprietarilor, economisind timp, energie și bani. Prin urmare, este o investiție pe care o faci pentru confortul tău și al familiei tale, dar și pentru a trăi într-un mod mult mai responsabil.