Petrache Poenaru a inventat stiloul, prilej de mandrie pentru romani, evident mai putin cunoscut comparativ cu Dracula, Hagi sau Nadia Comaneci.
Dar de cealalta parte a oceanului, unii au trecut deja la alt nivel, stiloul 3D. Exact cum ii spune si numele, inventatorii au trecut la alta dimensiune. Trebuie totusi bagat in priza dar nu necesita computer sau soft de instalare, ci doar imaginatia ta.
3Doodler a fost prezentat ca primul si singurul stilou 3D printr-o ingenioasa campanie Kickstarter si a reusit sa stranga peste 2 milioane de dolari in una dintre cele mai de succes campanii de crowdfunding.
Am testat si eu un 3Doodler si pot spune ca este o experienta interesanta. Este usor imprevizibil, dar intr-un anume fel are o plasticitate a formelor create care il face foarte special. Si da, plasticitate e un termen din arta, si nu se refera la materialul plastic, ci mai precis la un mod artistic de a fi al obiectelor finale create, acea imperfectiune care deosebeste un lucru unicat facut de mana de unul produs in serie.
Incercand sa explic unei prietene despre 3Doodler, a venit cu explicatia perfecta, e un produs pentru ‘dorks’ sau ‘nerds’, dar mai precis artsy nerds sau oricine care are putina indemanare si ceva rabdare. Si noi stim ca sunt suficienti. Cred ca pot fi amatori de 3Doodler cei care cred ca e arta ce a facut Jackson Pollock, pentru ca, sincer, daca vrei sa reproduci perfect Carul cu Boi al lui Grigorescu s-ar putea sa ai o problema.
Si inca ceva, cred ca ‘jucaria’ iti activeaza comportamente obsesiv-compulsive, daca le ai. Daca nu, ti le faci in momentul in care despachetezi 3Doodler-ul si incepi sa ”desenezi 3D”. Noroc ca dupa 2 ore e recomandat sa faci o pauza, ca altfel ai sta cocosat toata ziua sa mazgalesti pana se termina toate culorile.
Perfect tocmai prin imperfectiune
3Doodler-ul poate fi controlat in forme precise, dar de asemeni poate fi lasat sa ‘curga’ in forme imperfecte si dezordonate,si trebuie sa iti impui cat mai putine constrangeri, pentru a avea un rezultat final cat mai interesant.
Poti folosi stiloul 3D pentru decorarea anumitor obiecte, le poti infrumuseta, exemple binevenite ar fi crearea unor masti, chiar daca Halloween a trecut deja, e bine sa fiti pregatiti, cine stie la ce petrecere cu masti veti fi invitat in curand.
Mix-Media
3Doodler poate fi folosit pentru a crea noi forme, texturi si structuri si poate fi folosit si in combinatie cu alte materiale care pot fi incorporate in creatia finala. 3Doodler e un produs pe care il poti explora, fie ca desenezi prima data in 2D si lipesti partile, fie ca desenezi direct 3D, sau combini cele 2 tehnici, optiunile tale sunt nelimitate.
Mai mult decat un produs
3Doodler e mai mult decat o campanie inteligenta pentru un produs, mai mult decat un simplu gadget, inventatorii stiloului 3 D sunt preocupati de a crea si sustine o comunitate tot mai larga de artisti care isi impartasesc ultimele creatii si se pot inspira unii de la altii pentru a realiza obiecte cat mai variate si ingenioase. Pe site-ul 3Doodler, puteti gasi stenciluri care pot fi downloadate gratuit pentru a produce obiecte 3D si multe exemple din munca altor artisti.
Pe langa asocierea cu anumiti artisti pe portalul Etsy, 3Doodler are un partener care il valideaza, iar acela este renumitul muzeu de arta contemporana din New York, MOMA. Unele din cele mai atragatoare produse create cu 3Doodler-ul au fost afisate in cadrul MOMA Window Display in luma mai 2013.